Etusivu
 Esittely
 Tapahtumat
 Linkkejä
 Yhteystiedot
 Kuvagalleria
 In English
  


   
< edellinen - seuraava > - tapahtumakalenteriin ˆ


to 23.2.2006 meditaation mestarit

Maria Kalaniemi ja Trepaanit
Lipunmyynti alkaa jo klo 20.30 ja bändit aloittavat klo 21.00. Tällä kerralla ei järjestetä tanssitupaa. Sisäänpääsy 5 euroa. Tervetuloa!

MARIA KALANIEMI: Runonsoitto - Bellow Poetry
Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen kiitelty soolokonserttiprojekti Runonsoitto - Bellow Poetry sisältää kauniita, herkkiä ja syvän intohimoisia paljetarinoita. Suomalaiseksi haitarifadoksi on hänen musiikkiaan osuvasti maailmalla kuvailtu. Sävelmät kuten Kuun henki, Kevään kurjet sekä Niityt ja vainiot vievät kuulijan tunnelmasta toiseen, syväsukellukseen harmonikan maailmaan. Aihiot musikkiinsa Kalaniemi on ammentanut mm. kalevalaisesta runonlaulusta, paimensävelmistä ja suomen mustalaisten musiikista. Harmonikan palkeiden lisäksi Kalaniemi käyttää myös omia palkeitaan laulamalla. Globaalia ja umpisuomalaista haitarismia samanaikaisesti!

Maria Kalaniemi (s.1964) on kansainvälisen huipputason muusikko ja lisäksi lahjakas, omaleimainen säveltäjä. Muusikkona Maria Kalaniemen maine perustuu - paitsi ainutlaatuiseen herkkyyteensä esittävänä taiteilijana sekä pitkälle vietyyn virtuositeettiinsa soittimensa hallinnassa - hänen kehittämäänsä tapaan käyttää musiikissaan harmonikan ns. melodiabasso-versiota. Solistiset esiintymiset ja yhtyekiertueet ovat vieneet Maria Kalaniemen uraa koti- ja ulkomaisten projektiensa myötä ympäri maailman: helsinkiläisestä lounasravintolasta Wienin konserttisaliin, ja Tokion festivaalihallista espoolaiseen kartanosaliin. Taiteen keskustoimikunta nimesi Maria Kalaniemen taiteilijaprofessoriksi heinäkuussa 2005. Lisää Maria Kalaniemestä osoitteessa www.mariakalaniemi.com.

TREPAANIT
"Täälä ne huajuu pienet koivut korpikuusten lailla, vaikka on peijoonit pelloilla ja saikkarit salomailla." Viaton rekilaulusäkeistö on kaiken avain. Neljä peijoonia, kansanmusiikin ammattilaista, on nähnyt säkeistön taakse ja kuullut sieltä viettelevän kutsun. On löytynyt laulun voima ja soiton mahti. Ne saavat koivutkin korpikuusina humisemaan, kasvattavat pienestä säkeistöstä elämän kokoista ekspressiota. Sulassa sovussa soivat tuvalainen jousisoitin igil ja pakahduttavaa valitusvirttään itkevä karjalainen jouhikko, irlantilainen busuki ja eteläpohjalainen kaksirivinen haitari sekä aivan uusi soitin vantele, joka on syntynyt, kun olemassa olevat soittimet eivät pystyneet ilmaisemaan sitä, mikä mielessä soi.

Kielten helinä on hypnoottinen, yhtyeen sointi ainutlaatuinen. Äänimaisema täyttyy välillä ikiaikaisella yläsävellaululla tai mörisevällä kurkkuäänellä. Mutta silti puhuttelevinta on musiikin pitkäsointinen, arkaainen estetiikka: kiireettömyys ja räjähtävää voimaa enteilevä viipyilevyys, peittelemätön miehinen tunteellisuus. Trepaanien keikat ovat aina yhtä häikäiseviä kokemuksia. Jokainen sävel on eletty, vereslihalla, mutta yhdessä kuulijan kanssa. Heikki Laitinen

Riku Kettunen: mandoliini, vantele
Antti Paalanen: 2,5-rivinen haitari
Eero Turkka: laulu, jouhikko, igil, huuliharput
Olli Varis: busuki