Etusivu
 Esittely
 Tapahtumat
 Linkkejä
 Yhteystiedot
 Kuvagalleria
 In English
  


   
< edellinen - seuraava > - tapahtumakalenteriin ˆ


to 26.1.2012 Emilia Lajunen, Tallari

Vuoden 2012 ensimmäisessä Rahvaanmusiikin illassa esiintyvät EMILIA LAJUNEN ja TALLARI. Ilta alkaa FolkJam-tanssituvalla klo 20, ensimmäinen esiintyjä aloittaa klo 21. Liput 7€ / 5€. Tervetuloa!


EMILIA LAJUNEN

Lajusen modernia kansanmusiikkiviulismia on kuultu eri yhtyeiden levyillä ja kiertueilla jo vuosia, Sibelius-Akatemian ensikonsertin hän piti vuonna 2010, ja viimeistään arvostetun Konsta Jylhä -kilpailun perinnesarjan voitto kesällä 2011 Kaustisella ennakoi sooloprojektin saattamista levylle. Lajusen ensimmäinen soololevy, Turkoosi polkupyörä, julkaistiin tammikuun alussa.

Levyn vahva, omaleimainen soolomusiikki yhdistää kolmea elementtiä, viulua, avainviulua ja laulua, ja myös kurkottaa kolmeen suuntaan. Kalevalainen Marian virsi ja vanhat jouhikkomelodiat edustavat arkaaista perinnettä, jonka pitkälinjaisen intensiteetin Lajunen saattaa nykyaikaan.

Lajusen omat juuret kuuluvat keskisuomalaisessa pelimannimusiikissa, jonka hän on ottanut haltuun rahisevilta arkistonauhoilta - niiden autenttinen perinnesvengi siivitti Lajusen Konsta Jylhä -kilpailun voittoon. Juurilla ollaan myös kappaleissa, jotka Lajunen on säveltänyt isoisänsä isoisän Herman Saxbergin (1830-1909) arkkiveisuteksteihin. Pilli-Hermanni oli tunnettu keuruulainen pelimanni mutta myös juoppo, laiskuri ja rikollinen.

Levyllä on myös Lajusen omia sävellyksiä. Nimikappaleen Turkoosi polkupyörä Lajunen on omistanut pyörälleen, joka oudosti muistuttaa nykykansanmusiikin ominaislaadusta. Vanha, vahvan ja kauniin kilpapyörän identiteetti on säilynyt, vaikka siitä on tullut turkoosi kaupunkipyörä, jonka kiinteävälitteinen rytmi pysyy jaloissa ja vie.

Lajuselta ilmestyy keväällä myös duolevy Suvi Oskalan kanssa sekä Viulutalkoot yhdessä Oskalan, Piia Kleemolan ja Kukka Lehdon kanssa.

Emilia Lajunen, viisikielinen viulu, avainviulu, laulu

www.emilialajunen.com
TALLARI

kuva: Jani Korkiakangas

Kaustisella Kansantaiteen keskuksessa työskentelevä Tallari toimii ammattimaisesti kansanmusiikkiyhtyeenä ja sen muusikot kuuluvat alansa parhaimmistoon. Yhtye on perustettu vuonna 1986. Tallarin ohjelmisto sisältää maamme kansanmusiikkia laidasta laitaan, muinaissuomalaisista soitoista ja lauluista yhtyeen omiin sävellyksiin. Tallarin musiikin maantieteellinen ja ajallinen kirjo on laaja, ja yhtyeen ehdottomaksi valtiksi voikin laskea monipuolisuuden.

Pauliina Kumpulainen, laulu
Antti Hosioja, haitarit, kontrabasso
Ritva Talvitie, viulu, jouhikko, 2-rivinen haitari, laulu
Timo Valo, harmooni

Tanssituvassa FOLKJAM

FolkJam® on uusi, suomalainen tanssiliikuntamuoto, jonka parissa pääset kokemaan tanssin yhteisöllisyyttä ja iloa. Kotimaiseen tanssiin pohjautuva liikuntamuoto on tarkoitettu kaikille ikään ja taitotasoon katsomatta. FolkJam on taatusti erilainen ja monia uusia piirteitä yhdistävä tanssimuoto ryhmäliikunnan monenkirjavassa lajikentässä.

FolkJamissa korostuu liikkeen sisäisen kokemisen merkitys ulkoisen muodon tai ylikorostetun näyttävyyden sijaan. Jokainen jammaaja saa tuntea olonsa kotoisaksi omassa kehossaan, näin ollen laji voi tavoittaa myös liikuntarajoitteisia tai erityisryhmiä.

Suomalaisuus on FolkJamin ylpeydenaihe. Liikemateriaali hyödyntää suomalaista tanssiperinnettä monipuolisesti, tämä mahdollistaa myös kokonaisvaltaisen tanssillisen ja liikunnallisen kehittymisen. Tunnit sisältävät sekä nopeaa ja mukaansatempaavaa menoa että rauhallista tunnelmointia.

Tule mukaan yksin tai kaveriporukalla, paria ei tarvita!

Rahviksen jammailua ohjaa Anna Oja.