Etusivu
 Esittely
 Tapahtumat
 Linkkejä
 Yhteystiedot
 Kuvagalleria
 In English
  


   
< edellinen - seuraava > - tapahtumakalenteriin ˆ


to 15.11.2012 Ilona Korhonen, Nikolai Blad

Marraskuun Rahvaamusiikin illassa esiintyy kaksi perinteistä ponnistavaa originaalia lauluntekijää, ILONA KORHONEN ja NIKOLAI BLAD! Nämä pitkän linjan ammattilaiset vievät kuulijansa niin Karjalan kunnaille kuin Argentiinan pampalle ja ehkä johonkin siinä välissä. Lipunmyynti alkaa klo 20.30, liput 7/5 e. Tervetuloa!


ILONA KORHONEN

Ilona Korhonen on monella taholla uurastava musiikin moniottelija: laulaja, säveltäjä, tutkija, opettaja ja kansanmusiikin maisteri, joka parhaillaan valmistelee taiteellista tohtorin tutkintoaan Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla. Viime aikoina häntä ovat työllistäneet paitsi Sibelius-Akatemian assistentuuri ja tohtorin tutkinto, myös pitkäaikainen runolaulututkimusprojekti Suomen Kirjallisuuden Seuran äänitearkistossa, omat sävellys- ja sanoitusprojektit sekä erilaiset laulajan työt eri yhtyeissä ja tuotannoissa, kuten hänen omat yhtyeensä Ilona ja Huvina sekä Vonkale, sekä mitä ihmeellisimmät produktiot mm. Suomen Kansallisoopperssa, ääniteatteri Iki-Tursossa ja monissa muissa teattereissa ja ryhmissä. Tämän lisäksi hän toimii kuoronjohtajana, tätä nykyä Vantaan kamarikuoron taiteellisena johtajana.

Ilonan musiikilliseksi ohjenuoraksi on muodostunut totemus “vähän on enemmän”, ja hän tarkoittaa sillä sitä, että pienellä musiikillisella elellä kouraisee kanssaihmisen sielua syvimmältä. Ilona on esiintynyt kotimaan lisäksi mm. Hong Kongissa, Japanissa, Taiwanissa, Ukrainassa, Mosambikissa, Egyptissä ja Islannissa.


NIKOLAI BLAD

Nikolai Blad on yksi Suomen originelleista lauluntekijöistä. Häntä ei voi ohittaa pelkällä olankohautuksella. Ne, jotka ovat nähneet ja kuullet livenä Bladin "tajunnanvirtafolkkia", voivat vahvistaa käsityksen. Eräs tunnustus Bladin tenhosta on Primitiivisen musiikin yhdistyksen ”Etnokeisari”-titteli v. 1992 sekä voitto säestyksettömän kansanlaulun kilpailussa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 1993.

Eero Lehtinen lauloi folkkappaleita, Donovania jne. jo 6-vuotiaana tädin kelamankalle ja tarttui kitaraan 8-vuotiaana. Oli 1970-luvun folkbuumi, muttei vielä tietoa värttinöistä. Eero perusti bluesbändin, joka harjoitteli ja antoi konsertteja autotallissa pihan lapsille. Lukion jälkeen hän opiskeli Turun Piirustuskoulussa ja Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksella. Hän alkoi soittaa myös kadulla. Kaustisen festivaaleilla 1991 levy-yhtiö EiNo otti yhteyttä ja niin Lehtinen taiteilijanimellä Nikolai Blad teki ensimmäisen EP-levynsä ”Innut ja linnut”.

Nikolai Bladin neljäs laulukokoelma on "Asunnoista puheen ollen". Seikkailtuaan cover-tangojen parissa hän palasi omiin teksteihin ja sävellyksiin. Asunnot ovat yksi teema levyn kappaleissa: muuttaminen, osoitteet, koti-ikävä, koiran kuolema ja jälleensyntymä(!), hevosen vaiheet, kaupan yläkerrassa soittava Majakka-Elise. Lauluntekijänä Bladiin on vaikuttaneet hänen viime aikoina tulkitsemansa cover biisit: argentiinalaiset tangot ja venäläinen Vysotski. "Molemmissa on draamaa ja yllättäviä käännöksiä, sekä tarinoissa että soinnutuksissa" hän kuvailee. Bladilla on kuitenkin oma ääni, niin tarinoiden tekijänä kuin niiden tulkitsijana.