Etusivu
 Esittely
 Tapahtumat
 Linkkejä
 Yhteystiedot
 Kuvagalleria
 In English
  


   
< edellinen - seuraava > - tapahtumakalenteriin ˆ


to 10.11.2011 Maria Kalaniemi, Tellu Turkka & Liisa Matveinen

Marraskuun Rahvaanmusiikin illassa esiintyvät MARIA KALANIEMI ja TELLU TURKKA JA LIISA MATVEINEN. Lipunmyynti alkaa klo 20.30. Liput 7 euroa / opiskelijat 5 euroa. Tervetuloa!


MARIA KALANIEMI - Vilda Rosor

Konsertti on harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen suitsutusta saanut suomenruotsalaista perinnettä laidasta laitaan esittelevä intiimi ja koskettava konserttikokonaisuus.

Maria Kalaniemi

kuva: Elina Brotherus

Muusikkona Maria Kalaniemen maine perustuu - paitsi ainutlaatuiseen herkkyyteensä esittävänä taiteilijana sekä pitkälle vietyyn virtuositeettiinsa soittimensa hallinnassa - hänen kehittämäänsä tapaan käyttää musiikissaan harmonikan ns. melodiabassoversiota. Solistiset esiintymiset ja yhtyekiertueet ovat vieneet Maria Kalaniemen uraa koti- ja ulkomaisten projektiensa myötä ympäri maailman; helsinkiläisestä lounasravintolasta Wienin konserttisaliin, ja Tokion festivaalihallista espoolaiseen kartanosaliin. Taiteen keskustoimikunta nimesi Maria Kalaniemen taiteilijaprofessoriksi heinäkuussa 2005. Maria Kalaniemen taiteellinen tohtorintyö "Runonsoittoa ja paljelaulua" tarkastettiin 23.5 2009 Sibelius-Akatemiassa.

Syksyllä 2010 julkaistu albumi Vilda Rosor on Kalaniemen henkilökohtainen pyhiinvaellus suomenruotsalaisiin musiikkimaisemiin. Levyn materiaali on koottu eri puolilta Suomen ruotsinkielisiltä alueilta. Mukana on mm. balladeja Replotista, Pohjanmaalta tallennettu "Sven i Rosengård" , Espoosta tallennettu "Magdalena på Källebro" sekä Maria Kalaniemen sävellyksiä ja sovituksia. Maria Kalaniemi & Vilda Rosor oli myös ehdolla vuoden 2010 Etno-Emma-palkinnon saajaksi ja albumi kohosi myös World Music Charts European –listan kärkisijoille.

”Jo vuosien ajan on ajatuksissani ollut sukeltaa suomenruotsalaisiin musiikillisiin juuriini. Nyt oli aika toteuttaa haave; laulaa ja soittaa sävelmiä, joita rakastan. Vilda Rosor -konsertti sisältää perinteisiä balladeja, rakkauslauluja, pelimannimusiikkia, tangoa sekä sävellykseni Vilda Rosor. Laulujen tunnelmat vaihtelevat kaipauksesta ja aistillisuudesta iloiseen pilkkeeseen silmäkulmassa. Laulujen tekstit ovat osittain perinteisiä, osittain uusia.”

”Vilda Rosor är en personlig pilgrimsfärd till de omfattande finlandssvenska musiklandskapen. Jag fick redan för flera år sedan idén att dyka ner i mina finlandssvenska rötter och nu är tiden inne för att förverkliga min dröm, att sjunga och spela dessa låter som jag älskar. Till urvalet hör traditionella ballader, kärleksvisor, roliga visor, spelmansmusik, tango och en egen ny komposition. Känslorna i sångerna omfattar allt från längtan och sensualitet till en glad glimt i ögat. Texterna är delvis traditionella och delvis nyskrivna.”

Maria Kalaniemi, harmonikka ja laulu
Eero Grundström, harmooni ja huuliharput
Olli Varis, kitara
Pekko Käppi, jouhikko ja laulu

Täysikuu - Under fullmånen: vimeo.com/20790829
www.mariakalaniemi.com
www.myspace.com/mariakalaniemi

TELLU TURKKA JA LIISA MATVEINEN - Vienan naisia

Mont´on muoria minulla, monta muoritettavoa. En tieä kuta kumarran, kumarran vähän kutaki!

Vienan Karjalasta kerättiin paljon kalevalamittaisia runoja. Vienassa eli ja lauloi monta upeaa runonlaulajatarta, mm. Anni Tenisova, Anni Lehtonen ja Domna Huovinen etummaisina. Vienan naisia -konsertissa kuullaan entisajan vienankarjalaisten naisten väkeviä tarinoita nykyajan naisrunolaulajien äänellä.

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka ovat säveltäneet joukon koskettavia ja humoristisia tarinoita. Konsertissa selviää mm. miten sujuu Annin matka haudasta häihin, tai miten käy, kun kuohari Vipulan Liisa kohtaa Väinämöisen veljen pojan? Entä kuinka sujuu Tatjanan ja Vassilein arki? Kuule myös Moarien parannusvinkit.

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka ovat toimineet suomalaisen kansanlaulun uuden aallon uranuurtajina jo yli 15 vuotta useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä projekteissa ja yhtyeissä. Uusin duoprojekti Vienan naisia -laulukokoelma valmistui keväällä 2010. Elias Lönnrotin Kalevala on väkevä opus, mutta naisten tarinat puuttuvat sieltä. Alkuperäisrunoudessa niitä kuitenkin vielä löytyy ja on tärkeää saada nekin kansan kuuluville arkistojen kätköistä. Liisan ja Tellun uusi levy "Vienan naisia Live at Sissola" ilmestyi keväällä 2011 Ääniä Recordsin jukaisemana.