Etusivu
 Esittely
 Tapahtumat
 Linkkejä
 Yhteystiedot
 Kuvagalleria
 In English
  


   
< edellinen - seuraava > - tapahtumakalenteriin ˆ


to 18.10.2012 Kantele palaa! -festivaali

Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskus on valinnut vuoden 2012 teemaksi kanteleen, ja tämä näkyy myös Rahvaanmusiikin kerhon järjestämällä festivaalilla: Kantele palaa! -festivaali tutustuttaa kansallissoittimeemme monin tavoin.

17 – 19 Kantelepaja Uulutalolla (Pispalan valtatie 26 A, Tampere)

Tapahtuma alkaa klo 17 Rauno Niemisen ja Timo Väänäsen kanteleluennolla Uulutalolla (Pispalan valtatie 26 A). Nieminen ja Väänänen ovat Suomen johtavia kanneltajia, ja he esittelevät monipuolisesti kanteleen historiaa ja nykypäivää. Paikan päällä pääsee myös kokeilemaan erilaisia kanteleita ja niiden kaukaisempia sukulaisia. Luento on maksuton.

20 – 24 Rahvaanmusiikin ilta Telakalla (Tullikamarin aukio 3, Tampere)

Telakan klubi-illassa esiintyy poikkeuksellisesti kolme yhtyettä (Eva Alkula & Jenny Vartiainen, Ontrei, Kardemimmit), kaikki modernin kantelemusiikin kärkinimiä. Liput 7 e / 5 e. HUOM! Rahvaanmusiikin ilta alkaa jo klo 20!

Tapahtuma on osa Lost in Music -kaupunkifestivaalia. Pirkanmaan taidetoimikunta on tukenut hanketta. Tervetuloa!


KANTELEPAJA: RAUNO NIEMINEN JA TIMO VÄÄNÄNEN

Kantelefestivaali alkaa melkein-teoreettisella osuudella, jossa tutustutaan kanteleen historiaan ja nykypäivään Suomen johtavien kanneltajien johdolla. Kantelepajassa suomalainen kannel sidotaan osaksi laajempaa, itä-eurooppalaista soitinryhmää, ja puhutaan myös sen merkityksestä eri kansoille. Kannelta soittaviin kansoihin kuuluu yli 266 miljoonaa ihmistä, joten soitin on varsin laajalle levinnyt. Erilaisia kanteleita pääsee myös kokeilemaan työpajassa.

Rauno Nieminen on  muusikko, soitinrakentaja, muotoilija, soitinrakennuksen lehtori ja tutkija. Hän on aloittanut soitinrakennuksen 1960-luvulla sähkökitaroista, mutta viiime vuosina keskittynyt suomalaisten kansansoitinten rakentamiseen. Niemisen väitöskirja Soitinten tutkiminen rakentamalla – esimerkkinä jouhikko tarkastettiin marraskuussa 2008. Mies on tutkinut monipuolisesti suomalaisia ja muunmaalaisia soittimia ja myös soittanut itse lukuisissa kokoonpanoissa.

Timo Väänänen on monipuolinen kanneltaja, jonka instrumentteja ovat kansallissoittimemme eri muodot 5-kielisestä pienkanteleesta 39-kieliseen konserttikanteleeseen ja sähkökanteleisiin asti. Hän soittaa sekä perinteistä että uutta musiikkia. Suomen lisäksi Timo on konsertoinut parissakymmenessä maassa Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Vuonna 2005 Timo soitti vierailevana solistina Disneyn elokuvassa Narnian tarinat: Velho ja Leijona, ja vuonna 2008 hänen kanteleensoittoaan kuultiin elokuvan jatko-osassa Narnian tarinat: Prinssi Kaspian. Hänen taiteellinen tohtorintyönsä Väinämöisen kasvot – Kantele symbolina tarkastettin huhtikuussa 2008. Väänänen yhdistää kanteleensoittoa myös elektroniseen ambient-musiikkiin.


EVA ALKULA JA JENNY VARTIAINEN

Eva Alkula on yksi Suomen eturivin kanteletaiteilijoita. Hänen erityisalueitaan ovat nykymusiikki, elektro-akustinen musiikki ja japanilaisvaikutteinen fuusiokansanmusiikki. Hän tekee aktiivisesti yhteistyötä säveltäjien, muusikoiden ja eri alojen taiteilijoiden kanssa sekä säveltää omaa musiikkia.Alkula työskentelee sekä solistina että kamarimuusikkona ja on esiintynyt Suomen lisäksi laajalti Euroopassa, USAssa ja Japanissa. Japanissa hän vierailee säännöllisesti ja konsertoi mm. kototaiteilija Tomoya Nakain kanssa. Naisten Duo Eva Alkula & Tomoya Nakai valittiin Vuoden kanteleyhtyeeksi 2012. Alkulaa ja Nakaita yhdistää intohimo tutkia soittamiensa perinneinstrumenttien mahdollisuuksia uutta luovasti.

Jenny Vartiainen on nuori muusikko, joka on opiskellut kanteleensoittoa Sibelius- Akatemiassa mm. Ritva Koistisen ja Eva Alkulan johdolla. Sibelius-Akatemian loppututkinnossaan hän sävelsi ja esitti Essi Marilan kanssa Ilpo Tiihosen runoja. Hän säveltää aktiivisesti, opettaa useammassa konservatoriossa ja keikkailee erinäköisissä kokoonpanoissa. Rahvaanmusiikin illassa hän esiintyy opettajansa kanssa, eikä näiden kanteletaitureiden duo jätä varmasti ketään kylmäksi!


ONTREI

Kantelepajan kanneltajat Rauno Nieminen ja Timo Väänänen esittelevät taitojaan illan klubilla myös käytännössä. Molemmat ovat soittaneet ja tutkineet kanteleita sen eri muodoissaan rakentamalla ja soittamalla monissa taide- ja tutkimushankkeissa. Muinaiskanteleiden muotojen ja sointujen runsaus tulee kuultavaksi aikamatkalla viikinkien alkulyyrasta Puolan, Karjalan, Baltian ja Novgorodin kautta Länsi-Siperian Hanti-Mantsiaan.

Musiikin tohtori Timo Väänänen on monipuolinen kanneltaja, jonka instrumentteja ovat kanteleen eri muodot. Hän soittaa sekä perinteistä että uutta musiikkia, myös muilla kuin suomalaisilla kanteleilla. Konsertissa kuullaan mm. Novgorodin kanteletta, pyngyriä sekä uutta suomalaista Kirjokansi-kanteletta. Suomen lisäksi Timo on konsertoinut parissakymmenessä maassa Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa.

Timo Väänänen - sormikanteleet ja lyyrat
Rauno Nieminen - sormi- ja jouhikanteleet.
KARDEMIMMIT

Kardemimmit on neljän nuoren naisen muodostama kansanmusiikkiyhtye. Kaikki yhtyeen jäsenet soittavat erikokoisia kanteleita ja laulavat. Yhtyeen ohjelmisto koostuu uudesta kantelemusiikista, nykykansanmusiikista ja omista sävellyksistä, sekä itäisen että läntisen kanteleperinteen inspiroimana. Yhtye on ollut koossa noin kahdeksan vuotta ja se on valittu mm. Vuoden kanteleyhtyeeksi 2004 ja Vuoden uusmaalaiseksi kansanmusiikkiyhtyeeksi sekä vuosina 2009 että 2010.

Kardemimmien esikoislevy Viira julkaistiin joulukuussa 2006. Vuonna 2009 ilmestynyt toinen levy Kaisla valittiin uunituoreen Rough Guide to Scandinavian bonuslevyksi. Kolmas albumi Autio huvila julkaistiin kesällä 2012. Levy yhdistää kanteleen uniikin soinnin heleään harmonialaulantaan, ja kappaleet ovat sekä itse tehtyä että pohjoismaista uutta kansanmusiikkia.

Maija Pokela - kanteleet, laulu
Jutta Rahmel - kanteleet, laulu
Anna Wegelius - kanteleet, laulu
Leeni Wegelius - kanteleet, laulu